Pravidelně si čtu příspěvky doktorky Margit Slimákové (specialistka na zdravotní prevenci a výživu), ona mě prostě baví – nebojí se říkat věci nahlas tak, jak je vidí. Nedávno mě velmi pobavil její komentář k firmám, které rozdávají drahé certifikáty, dle kterých se lidé mají lépe orientovat v supermarketu a nakupovat tak „zdravé potraviny“. I ona si myslí, že to je pěkná hloupost, protože ty potraviny jsou mnohdy polotovary obsahující věci, které vůbec zdravé nejsou. Ve zdravé výživě můžeme nechat nemalý obnos peněz a mít tašku plnou ne vůbec zdravých potravin.
Toto mi připomnělo situaci s naší kosmetikou. Vyrábíme 100% přírodní kosmetiku, protože jsem přesvědčena, že na naši pleť nic jiného nepatří. Nabízely se různé certifikace, ale k čemu by nám byla certifikace, když vůbec negarantuje 100% čistý obsah? Získat například bio certifikaci neznamená, že vyrábíte 100% bio produkt. Jde to poměrně chytře obejít různými poměry.
Ale zpět ke stravě, mořské řasy a kdejaké superpotraviny pro nás nemají větší přínos, nežli má kloudná porce zeleniny (mrkev, celer, brokolice, lusky…). Já si nedovedu představit den bez takového jídla, je to absolutně nenahraditelné. A víte, jak je to super pro děti? K nezaplacení! A to patřím mezi ty, kteří doplňují i vitaminy. Strava je vždy stále srdcem mé vitality. Nezměníme množství vozidel, míru nečistot v ovzduší, v půdě atd., ale můžeme jíst celé a čerstvé suroviny.
Polotovary nám mohou škodit nejenom svým pozměněným složením, ale i tím, že jsou výrobním procesem ochuzeny o své přirozené živiny.
Zdenka@pravaja