STRAVA PRO ENERGII A ŠTÍHLÝ PAS.
Nejčastěji slýchám, že vám nejde zhubnout, že to od určitého věku už nejde, ale někomu to nejde ani ve dvaceti. Já tomu rozumím. Také jsem si prošla různými zkouškami. Ale věřte, že vůbec nejde o náš věk! Jde o to, že jsme obklopeni špatným jídlem, které je vysoce návykové, způsobuje chemické reakce v těle, ničí nám metabolismus a trvale nám ubližuje.
Štíhlý pas je naprosto reálná možnost pro každého z nás v jakémkoliv věku. Štíhlý pas není jen estetická záležitost, je to klíčový indikátor našeho zdraví – minimum tuku na vnitřních orgánech znamená vysoká šance dobře fungujícího metabolismu a hormonální rovnováhy.
Jídelníčky na míru, diety z prášků, trvalé hladovění, doplňky stravy na spalování tuků… to vše je dle mě úplně k ničemu. Jídelníček na míru málokdo dodrží, v reálném životě potřebujeme rozumět surovinám a jíst dle svých chutí a momentálních potřeb. Diety z prášků nám ničí střevní mikroflóru a oslabují imunitu. Trvalý kalorický deficit zpomaluje metabolismus, vede k únavě a depresi. Touto cesto si spíše přivodíme předčasné stárnutí a ještě přibereme extra tuk.
Zdravé tělo si samo hlídá optimální váhu skrze zásobu na cca 60 dní a dle toho koriguje metabolismus. Když méně jíme, zpomalí se, když jíme více, zrychlí se. Proč to tedy nefunguje? Proč společnost tloustne? Protože nejíme normální jídlo a přestali jsme respektovat biorytmus – jíme kdekoliv a pořád. Naše hormony v tomto nastavení přestávají fungovat.
Hormon leptin komunikuje s mozkem, signalizuje, zda je v těle dostatek zásob, reguluje pocit sytosti, spouští spalování tuků, zrychluje či zpomaluje metabolismus. Hormon inzulin dává krátkodobý signál k regulaci cukru a ukládání energie. Oba hormony mají být v synergii. V naší stravě je ovšem přemíra sacharidů a cukrů, které provokují inzulin, a ten většinou nestihne ani klesnout a my už znovu jíme další sacharidy.
Proto nefungují diety ani trvalý kalorický deficit. Tělo může ukládat tuky i v kalorickém deficitu. Tajemství štíhlého pasu je v harmonii těchto hormonů, což znamená eliminovat cukry, snížit sacharidy a hlídat si půst mezi jídly. Pokud potřebujeme svačiny, protože máme velký výdej, nebo se nechceme svačinek vzdát, pak nejlépe svačiny ze zdravých tuků a bílkovin, které nechají inzulin v klidu.
V jídelníčku to může vypadat různě, strava je individuální záležitost. Každý máme trochu jiné kalorické potřeby a chutě. Jídlo má být zážitek. Jakmile vypustíme cukr a polotovary, zcela přirozeně se dostaneme k surovinám, které mají vysokou koncentraci živin.
Proto své jídlo skládám z kvalitních tuků, z bílkoviny, a to doplňuji ovocem, zeleninou a v menším množství luštěninami. To neznamená, že si nikdy nedám rýži, opečenou bramboru, chleba či pizzu, dám, ale nejsou to pro mě klíčové suroviny a konzumuji jich v poměru s ostatními surovinami výrazně méně a ne nutně každý den.
Moje denní suroviny jsou: ořechy, chia a jiná semínka, kokosové mléko, mléčné výrobky sýry, jogurty, vejce, ryby, maso libové, mražené lesní plody, jablka, hrušky…, špenát, červená řepa, zelí, brokolice, saláty, koriandr, pažitka, kopr, petržel, cibule, česnek, kurkuma, mrkev, kakao… Toto vše je srdcem mé denní stravy. Polotovary nekupuji, cukr nepoužívám. Máme med, ale i ten je třeba střídmě, je to stále cukr.
Tento stravovací styl neznamená hlad a kalorický deficit či přemíra bílkovin. Měníme nezdravou energii za energii, která nám prospívá. Měníme cukry a upravené tuky za tuky z ořechů, semínek, ryb a masa. Čisté bílkoviny, které nám dávají sílu a živiny pro regeneraci. Velké množství vitaminů, minerálů a desítky tisíc dalších živin z ovoce a zeleniny.
Mám 3 jídla denně, snažím se držet půst mezi jídly, ale když mám náročný trénink, pak sáhnu po svačině (jogurt zasypu ořechy, semínky, nebo vejce, špenát, avokádo apod.) Nechávám inzulin spát :)
V rámci hlavních jídel přijímám kvalitní sacharidy s každým jídlem, ale je jich méně a dopřávám si ovoce. Desert je většinou mix: lesní plody, jablko, ořechy, kakao, jogurt, kokosové mléko. Jím dosytosti, ale nepřejídám se. Možná 90% sytosti, určitě bych ještě něco sníst zvládla :). Půst mezi jídly a především ten noční minimálně 12 hodin je extrémně důležitý. K mnohým čistícím procesům bez půstu a kvalitního spánku ani nedojde!
Vaše Zdenka