Říká se, že krása vychází zevnitř. A netýká se to jen našeho duševního rozpoložení. Všechno, co jíme, přímo ovlivňuje to, jak vypadá naše tělo i pleť. S rostoucími teplotami máme přirozenou tendenci svůj jídelníček odlehčit, což nám prospívá po všech stránkách. Připravily jsme si pro vás několik báječných zdravých jarních receptů, do kterých jsme zahrnuly sezónní suroviny.
Chřestový salát
Chřest je nejmenovaným králem jarní zeleniny a říká se mu elixír mládí. Je bohatý na vitamíny C, A, B a E, vápník, železo, zinek a hořčík. Napomáhá k detoxikaci organismu, posiluje imunitní systém, urychluje látkovou výměnu a chrání před kožními nemocemi. Jeho sezóna je u nás poměrně krátká, na pultech obchodů jej najdete zejména během května a začátku června.
Tento chřestový salát je barevný, lehký, křupavý a nenáročný na přípravu. Pokud máte již připravenou cizrnu, hotový jej budete mít do 15 minut. Podávat jej můžete jako odlehčený hlavní chod nebo přílohu k masu.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 250 gramů zeleného chřestu
- 200 gramů polníčku či jiného oblíbeného salátu
- 200 gramů uvařené cizrny
- 250 gramů cherry rajčat
- 1 salátovou okurku
- 1 červenou cibuli
- 100 g vypeckovaných oliv kalamata
- 200 g sýru feta
Na dresink:
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- šťávu z půlky citronu
- ¼ čajové lžičky oregana
- sůl
- pepř
Postup:
Ve středním hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a přidáme očištěný nakrájený chřest. Vaříme přibližně dvě minuty, poté lžící vylovíme a přendáme ihned do mísy s ledovou vodou. Necháme vychladnout a vymačkáme nadbytečnou vodu.
Ve velké míse smícháme polníček, chřest, cizrnu, nakrájená rajčata, okurku, červenou cibuli, olivy a sýr feta.
V malé misce si vytvoříme dresink smícháním olivového oleje, citronové šťávy, oregana, soli a pepře.
Smícháme dresink se salátem a podáváme, dle chuti dosolíme či dopepříme.
Pečené ředkvičky s brokolicí
Ředkvičky jsou doslova nabité zdravím. Obsahují vitamíny C, A, B a K, dále kyselinu listovou a minerální látky jako jsou zinek, draslík a fosfor. Pomáhají také se zažíváním.
Často je jíme jen tak samotné jako svěží svačinku. Napadlo vás ale někdy, jak báječně chutnají pečené? V kombinaci s květákem, brokolicí, červenou cibulí a balzamikovým octem vám vznikne výtečná příloha, kterou zpestříte třeba jarní grilování.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
- ½ hlávky květáku
- 1 červenou cibuli
- svazek ředkviček
- 1 brokolici
- 4 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajovou lžičku tymiánu
- 1 čajovou lžičku bazalky
- 2 čajové lžičky soli
- 3 polévkové lžíce balzamikového octa
- kadeřavou petrželku na dozdobení
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. V malé misce smícháme olivový olej, balzamikový ocet, nastrouhaný česnek, bazalku a sůl.
Květák a brokolici očistíme a nakrájíme na růžičky. Očistíme ředkvičky a nakrájíme je na poloviny. Cibuli nakrájíme na velké měsíčky. Vše rovnoměrně rozložíme na plech s pečícím papírem tak, aby se suroviny vzájemně nepřekrývaly a mohly se dobře propéct. Zalijeme marinádou a promícháme.
Pečeme přibližně 25-30 minut tak, aby zelenina byla měkká a opečená dle libosti. Servírujeme teplé, dozdobené petrželkou. Výborně chutná s grilovaným masem nebo sýrem halloumi.
Zelené supersmoothie
Špenát a kadeřávek jsou jarní superpotraviny, kterých není v jídelníčku nikdy dost. Proto je skvělé používat je i do smoothie, do kterého můžete takto napěchovat spoustu živin. Je báječné začít jím svoje ráno, získáte tak energii na celý den. Vůbec se nemusíte bát chuti – díky přidání ovoce ani nepoznáte, že pijete zeleninu. :)
Špenát obsahuje kyselinu listovou a další vitamíny skupiny B. Dále vitamín C, E, značné množství železa vápníku a hořčíku. Je také významným zdrojem vlákniny a bílkovin. Posiluje imunitu a chrání před volnými radikály.
Kadeřávek je tím nejlepším ze zelených potravin. Obsahuje vitaminy A, B a C a velké množství minerálních látek v dobře vstřebatelné podobě. Pravidelná konzumace kadeřávku zlepšuje kvalitu kůže, zubů a nehtů.
Na 1 velké zelené smoothie budeme potřebovat:
- 2 hrsti baby špenátu
- 1 hrst kadeřávku
- 1 středně velký banán
- 1 pomeranč
- 2 čajové lžičky chia semínek
- 2 čajové lžičky lněných semínek
- 400 ml studené vody
Postup:
Špenát a kadeřávek očistíme. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Vše přidáme do výkonného stolního mixéru, zalijeme studenou vodou a přidáme chia a lněná semínka. Podáváme ihned.
Káťa@Pravájá