Suroviny
2 lžíce olivového oleje
6 jarních cibulek, nebo jedna normální cibule (na drobno nakrajené)
2 až 3 stroužky česneku (rozdrcené)
2 bobkové listy
Rizotová rýže, ideálně celozrnná cca 225 g (1 a ¼ hrnečku) pro 3 osoby
50ml bílého vína
Zeleninový nebo kuřecí vývar necelý litr
Zelenina: lusky, hrášek, mrkvička, můžete přidat houby či jinou zeleninu dle chuti
Hrst petrželky, pepř, kousek másla, sladká paprika, sůl, parmazán
Do hlubší pánve nalijte olej, přidejte cibulku a nechte povařit do měkka, poté přidejte česnek, bobkový list a rýži. Trochu navyšte teplotu a míchejte, dokud se rýže nezabarví do jemné zlatavé barvy. Poté přilijte víno, vývar a nechte povařit cca 25 minut (celozrnná rýže). Neodcházejte od plotny, rizoto je třeba hlídat, míchat, případně přidat vývar. Nezapomeňte okořenit dle chuti.
Když je rýže hotová, přidejte zeleninu a povařte extra pár minut, aby zelenina trochu změkla, ale zůstala křupavá, plná chutí a živin. Na konec též přidávám máslo, na drobno nakrájenou petrželku a nastrouhaný parmazán. Vše smíchám a servíruji.
Je to lahodné, krémové, plné úžasných čerstvých chutí a v neposlední řadě dokonale zdravé.
Zdenka@pravaja