Jelikož mám to ohromné štěstí a s rodiči patříme k vášnivým zahrádkářům, ke konci léta bývám vždy zásobována hromadou čerstvého ovoce a zeleniny. Letošní úroda cuket byla obzvláště hojná, a protože by mi už další cuketová nádivka nebo pečená zelenina lezla i ušima, vykouzlila jsem z ní v kuchyni sladké překvapení – cuketové brownies. Ačkoli na ně byla spotřebována jedna celá menší cuketa, na chuti to není ani trochu poznat. Když jsem je dělala poprvé, nikdo mi nechtěl věřit, že právě cuketa je jejich nejzásadnější ingredience. Tyhle brownies tedy potěší i toho největšího odpůrce zeleniny –  utlouct se po nich můžou děti i dospělí. U nás doma se staly jakýmsi symbolem konce prázdnin, ale dopřávat si je můžete celoročně. Podělím se s vámi o recept.😊

 

Cuketa obsahuje značné množství vitamínů A, B a C, je bohatá na karoteny, hořčík, vápník a železo. Je významným zdrojem vlákniny a obsahuje kolem 90% vody. Našim brownies tedy dodává požadovanou vláčnost. Byla by škoda tuhle báječnou zeleninu zkazit hromadou cukru a bílé mouky – ukážu vám tedy zdravější veganskou verzi, kterou jsem si tak moc oblíbila. Místo cukru jsem použila xylitol, což je přírodní sladidlo, které se získává hlavně z březové kůry. Proto se mu často říká také březový cukr. Má stejnou sladivost jako bílý rafinovaný cukr, ale jeho kalorická hodnota je asi o 40 procent nižší, má nízký glykemický index a neničí zubní sklovinu. Stejně dobře by se dal použít i čekankový sirup.

 

 

Na 1 menší plech budeme potřebovat:

  • 1 menší cuketu (cca 350 g)
  • 150 g celozrnné špaldové hladké mouky (nebo mandlové pro bezlepkovou verzi)
  • 100 g kvalitního kakaa
  • 80 g xylitolu (nebo čekankového sirupu)
  • 50 g vysokoprocentní hořké čokolády (ideálně 90%)
  • 50 ml mandlového či jiného rostlinného mléka
  • 1 zralý banán
  • 30 g kokosového oleje
  • polovinu sáčku kypřícího prášku
  • koření dle chuti (já ráda používám skořici a kardamom )

 

Postup:

Cuketu i se slupkou najemno nastrouháme do mísy. Přidáme kokosový olej, rozmačkaný zralý banán a mandlové mléko a důkladně promícháme. Postupně přimícháváme sypké suroviny – mouku, kakao, xylitol, kypřící prášek a koření. Hořkou čokoládu nasekáme na malé kousky a přidáme do těsta, které by mělo mít tekutější konzistenci. Pokud je příliš husté, přidejte o kapku více mandlového mléka.

 

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Jelikož jsem využívala menší kulatou formu o průměru cca 20 cm, výška brownies byla o něco vyšší a pekla jsem je přibližně 40 minut. Větší (30 cm) forma s nižší vrstvou těsta se bude péci kratší dobu – přibližně 25 – 30 minut. Dezert je hotový v momentě, kdy doprostřed píchneme špejli nebo menší nůž, na který se nepřilepí zbytky těsta.

 

Doufám, že si tuto cuketovou dobrotu oblíbíte stejně tak jako všichni, kteří ji ode mě ochutnali. 😊

 

 

Káťa@Pravájá

Pin It on Pinterest

Share This

MŮJ RITUÁL
odběr magazínu a novinek Pravájá

Souhlasím s odběrem zpráv, a tím potvrzuji, že jsem informován o následujícím:

1. Vaše emailová adresa bude použita pro rozesílání obchodních zpráv vztahujících se výlučně k produktům a službám značky PRAVÁJÁ (Optimalvit s.r.o.) a nekomerčním zajímavostem z oblasti péče o zdraví a krásu, které publikujeme na blogu, FB a I značky PRAVÁJÁ.

2. Vaše osobní údaje budou spravovány pouze námi a našimi partnery (IT specialisti), kteří spravují naše počítačové systémy a emailové platformy jako je Mailchimp.com v minimálně nutném rozsahu.

3. Máte právo odběr novinek kdykoliv zrušit, a to běžným způsobem kliknutím na odkaz „zrušení odběru“ na konci každé zprávy, kterou vám zašleme.

4. Vaše osobní data budeme spravovat pouze do té doby, nežli souhlas zrušíte, nebo dokud neuplyne doba určená zákonem.

Další informace naleznete v Obchodních Podmínkách

Poraďte se s expertem