Dějiny aromaterapie začaly nejspíše v okamžiku, kdy pračlověk zcela náhodou hodil do ohně nějakou vonnou rostlinu. Možná to byl jalovec, v té době nejrozšířenější rostlina obsahující éterické oleje. Oheň byl v životě tehdejších lidí velmi důležitý. Zahříval, chránil před dravou zvěří, připravovalo se na něm jídlo. Snad i proto si představovali, že je chrání před hněvem vyšších sil. Náklonnost bohů se snažili získat tím nejcennějším, co měli. Bohům byly obětovány nejkrásnější květy, nejsladší plody, ale také vonný dým některých pryskyřic a vzácných dřev. Lidé si také začali všímat, že vůně navozují libé pocity. Takto začalo první uvědomělé používání vonných rostlin, které se od vykuřovadel přes macerování rituálních mastí a olejů a první pokusy o destilaci vyvinulo až do dnešní podoby, kdy se mimo náboženských a rituálních účelů využívají také k účelům léčitelským a zkrášlujícím.

 

Ve vůních je něco zcela magického a nepolapitelného. Zasahují nás způsoby, které nejdou vyjádřit jinými smysly. Vždyť i novorozeně pozná svou matku po čichu. Vůně pomáhají lidem se modlit, léčit, milovat, tvořit, žít i umírat. S pouhým přičichnutím k vonné esenci máme povznášející pocit, jako kdybychom s vůní vdechovali samotnou podstatu a ducha dané rostliny. Jsou vůně, které nás povzbudí, jako třeba bergamot či mandarinka. Meduňka nás zklidní, růže a geranium pohladí na srdci, levandule pomůže s nespavostí, olibanum a neroli tiší úzkostné stavy, styrax a skořice působí afrodiziakálně. Vůně na nás mají silnější vliv, než si vůbec umíme připustit. Mají jedinečnou moc a probouzí v nás spoustu emocí.

Před pár dny jsem byla na Svatojánských slavnostech bylin a při procházce po okolí narazila na několik mohutných růžových keřů. Byl to jeden z těch horkých dnů, kdy se teploty vyšplhaly téměř až ke 40 stupňům a vůně jejich květů se žárem smyslně linula na dlouhé metry daleko. Najednou mě zahalil nesmírně silný pocit štěstí. Jako by se vůně těch růží proměnila v závoj, který jemně pohladil moje srdce a vnesl do něj spoustu lásky. Vzpomněla jsem si na divoké růže v maminčině zahradě, které si tam žijí svým vlastním životem. Na růži, kterou mi kdysi milenec utrhnul při noční procházce a vpletl do vlasů. Vůně přírody nám vrací vzpomínky a probouzí emoce. Proto se syntetická vůně nikdy nevyrovná té přírodní. Chybí jí duše. A to je něco, co v chemické laboratoři vytvořit nelze.

 

Mám pocit, že si často ani neuvědomuje, jak moc jsou naše smysly v dnešní době přehlcené vjemy otupělé. A čich obzvláště. Svět přirozených vůní nahradila syntetika a když si člověk přičichne k lahvičce čistého růžového nebo jasmínového esenciálního oleje, často oněmí úžasem, protože zapomněl, jak pravá esence vůbec voní. Vytratil se kontakt s přirozenou podstatou vůně.

U nás v Pravájá si tohle moc dobře uvědomujeme. K našim botanickým surovinám přistupujeme s úctou a jistou posvátností. Je to krásný pocit – vnímat, jak pulsuje život v každé kapce našich olejových směsí a hýčkat si ji jako ten nejvzácnější poklad. Přírodou se nejen inspirujeme, my s ní kráčíme ruku v ruce.

Každá z našich směsí je trochu jiná, ale vůně je důležitá v každé z nich. Spojuje nás se sebou samotnými, zpomaluje, přenáší do přítomného okamžiku. Vůně naší Obnovy krásy je pro mě tak omamnou a návykovou, že pokaždé, když zavřu oči a dopřávám si svůj večerní pleťový rituál, cítím se jako královna z dávných dob. Opečovávaná, hýčkaná, zahalená do těch nejvzácnějších materiálů a vůní. S naším Osvěžujícím odličovacím olejem večer okamžitě znovu získávám energii, kterou jsem ztratila během dne. Citrónové tea tree dělá zázraky. S naší rybízovou Intenzivní revitalizací zase cítím, jak mi její sladce zemitá vůně probouzí každou buňku mého těla k životu a přenese mě do zahrady plné šťavnatých plodů.

Ráda našim zákaznicím říkám, že pokud se nemohou rozhodnout, jaký olej si vybrat, ať se nechají vést vůní. Často to, co nás přitahuje, je přesně tím, co momentálně potřebujeme. Můj oblíbený bylinář Wolf Dieter Storl dokonce tvrdí, že v momentě, kdy nás trápí nějaké neduhy, v okolí našeho bydliště začnou růst byliny, které by nám mohly pomoci. Příroda je mocná čarodějka a když jsme s ní v souladu, často se začnou dít zázraky. 😊

 

Káťa@Pravájá

 

Pin It on Pinterest

Share This

můj rituál...
ODBĚR MAGAZÍNU A NOVINEK PRAVÁJÁ

Souhlasím s odběrem zpráv, a tím potvrzuji, že jsem informován o následujícím:

1. Vaše emailová adresa bude použita pro rozesílání obchodních zpráv vztahujících se výlučně k produktům a službám značky PRAVÁJÁ (Optimalvit s.r.o.) a nekomerčním zajímavostem z oblasti péče o zdraví a krásu, které publikujeme na blogu, FB a I značky PRAVÁJÁ.

2. Vaše osobní údaje budou spravovány pouze námi a našimi partnery (IT specialisti), kteří spravují naše počítačové systémy a emailové platformy jako je Mailchimp.com v minimálně nutném rozsahu.

3. Máte právo odběr novinek kdykoliv zrušit, a to běžným způsobem kliknutím na odkaz „zrušení odběru“ na konci každé zprávy, kterou vám zašleme.

4. Vaše osobní data budeme spravovat pouze do té doby, nežli souhlas zrušíte, nebo dokud neuplyne doba určená zákonem.

Další informace naleznete v Obchodních Podmínkách

Poraďte se s expertem