Doplňování živin je pro PraváJá jakousi třešinkou na dortu, pravé jídlo a pohyb jsou víc než základ, je to výchozí ideální stav. Doplňujeme živiny, abychom zaplnili případné mezery, vznikající přílišnou zátěží moderního života a vytrácením živin z plodů. Proto jsme oslovili milou Veronikou Mouchovou, zakladatelku velmi úspěšného projektu bio ovoce a zeleniny www.freshbedynky.cz, aby si s námi popovídala o pravém jídle a své životní filosofii.

Veroniko, jste mladá, ale Freshbedýnky jste zakládala ještě mladší… ve věku, kdy mnohé dívky nemají ponětí o principech byznysu, natož vedení provozu. Co bylo to nejtěžší v počátcích? 

Myslím, že nebrat si věci osobně – jakoukoli stížnost nebo připomínku zákazníků jsem si brala hodně k srdci a trápila se tím. Jinak mě ale všechno bavilo, hlavně pestrost práce a taky to, že dělám něco, co mě baví a dělám to pro sebe ve vlastní firmě.

 

Vaše strava je asi hodně odlišná od stravy většiny lidí. Opravte mě, pokud se mýlím, ale konzumujete pouze ovoce, zeleninu, ořechy, semena a vše syrové. Velmi důležité živiny se nachází v kapustě, zelí, brokolici, květáku a červené řepě, které jsou pro někoho v syrové formě nepředstavitelné. Vyhýbáte se těmto plodům země?

Vitarián nejsem už dlouhou dobu, neřadím se do žádné škatulky, jím všechno, na co mám chuť a o co si moje tělo řekne, byť maso to není téměř vůbec a nejvíce je to právě ovoce a zelenina :-)

Bio ovoce a zelenina by měly obsahovat více živin, protože se pěstují v bohatší půdě. Je tomu tak? Zabýváte se těmito faktory?

Ano, je na to spousta výzkumů, stejně jako je i spousta výzkumů, které to vyvrací. Já tedy dávám spíš na vlastní pocit a ten je, že bio je mnohem šetrnější pro přírodu i můj organismus a hlavně udržitelnější z dlouhodobého pohledu na zemědělství.

 

Asi před 3 roky jste rozšířili svůj sortiment o bio maso. Mně to potěšilo, protože mám hrůzu z představy, že konzumuji maso, ve kterém jsou zbytky hormonů a antibiotik přidávaných do krmiva zvěře. Bio maso je sice dražší varianta, ale když se maso střídá s luštěninami, tak to nemusí být tak náročné. Vy maso asi nejíte vůbec, hlídáte si příjem bílkovin?

Maso nejím, protože na něj nemám vůbec chuť, když bych ji ale dostala, ráda si ho dám. Z hlediska tabulek si nehlídám příjem ničeho, jím už mnoho let tak, jak cítím, že je to pro mě v daný moment vhodné. Důvěřuji svému tělu, že mi naznačí, když bude potřebovat něco konkrétního a sobě, že to dokážu vycítit – už se mi to mnohokrát potvrdilo. Myslím, že jsme každý individualita a spíše než obecným tabulkám tak dávám přednost důvěře ve své tělo.

 

 

Chápu dobře, že mezi další přednosti bio masa je, že pochází ze zvěře, která se více pohybuje, žije “kvalitněji“, takže i maso má nižší procento tuku a je celkově kvalitnější?

Ano, zvířata v bio chovech mají mnohem menší stres v životě, mají větší možnost pohybu, kvalitnější stravu – často pouze svou přirozenou a i při porážce se dbá na co nejhumánnější přístup, aby se vyplavilo co nejméně stresového hormonu, což také ovlivňuje kvalitu masa.

 

 

Z malého provozu se stala významná společnost. Jak v ní dnes figurujete? Co vše máte na starost? Jste stále v kontaktu s denními záležitostmi provozu?

V poslední době jsem byla na pozici ředitelky, takže jsem byla v dennodenním kontaktu s provozem, zároveň jsem řešila i rozvoj a kam firmu směřovat dál. Zrovna teď je pro mě aktuální změna, protože z firmy ke konci března úplně odcházím. Bylo to pro mě úžasné období, které trvalo 6 a půl roku, a už jsem nějakou dobu cítila, že se potřebuji posunout dál a věnovat se něčemu jinému.

Kdo je pro Vás velkou inspirací?

Mám jednu blízkou kamarádku, která je mi velkou inspirací už mnoho let. Pak jsou to zvířata – mám jednoho koně a kočky, ty mě inspirují v tom, jak maximálně žijí v přítomném okamžiku a jak nehodnotí nic kolem sebe, pouze k věcem přistupují, jak jsou. Nejvíce mě inspiruje život sám :-)

 

Co Vás těší a čím si děláte radost?

Momentálně mě těší, že jsem se odhodlala udělat ten krok a z Freshbedýnek odejít, protože po těch letech je to velká změna. Zatím nevím, čemu se budu věnovat dál, líbí se mi ta představa, že mám otevřené dveře a můžu dělat úplně cokoli. A mimopracovně mě baví jízda a bytí s koňmi, malování a další kreativní činnosti.

Kupované sladkosti pro Vás zřejmě neexistují. Je to alespoň někdy náročné odolávat?

Jak už jsem odpovídala výše – nezakazuji si nic, jím všechno, na co mám chuť :-)

A co pohyb? Máte raději dynamičtější trénink nebo upřednostňujete jógu, či procházky se psem?

Jezdím ráda na koni, to mě hodně baví, a byť se to nezdá, pohybu je v sedle dost. A nedávno jsem taky začala chodit na swingový tanec a to je pro mě velká zábava i relax.

Kde se vidíte za deset let?

Tímhle způsobem se do budoucnosti nedívám a neplánuji – vidím se v podstatě tak, jak teď – spokojená, šťastná a dělám, co mě baví. Jaká bude konkrétní forma toho v realitě, to nevím a ani mě to tak nezajímá.

Děkujeme Vám.

Zdenka@Pravaja

Pin It on Pinterest

Share This

můj rituál...
ODBĚR MAGAZÍNU A NOVINEK PRAVÁJÁ

Souhlasím s odběrem zpráv, a tím potvrzuji, že jsem informován o následujícím:

1. Vaše emailová adresa bude použita pro rozesílání obchodních zpráv vztahujících se výlučně k produktům a službám značky PRAVÁJÁ (Optimalvit s.r.o.) a nekomerčním zajímavostem z oblasti péče o zdraví a krásu, které publikujeme na blogu, FB a I značky PRAVÁJÁ.

2. Vaše osobní údaje budou spravovány pouze námi a našimi partnery (IT specialisti), kteří spravují naše počítačové systémy a emailové platformy jako je Mailchimp.com v minimálně nutném rozsahu.

3. Máte právo odběr novinek kdykoliv zrušit, a to běžným způsobem kliknutím na odkaz „zrušení odběru“ na konci každé zprávy, kterou vám zašleme.

4. Vaše osobní data budeme spravovat pouze do té doby, nežli souhlas zrušíte, nebo dokud neuplyne doba určená zákonem.

Další informace naleznete v Obchodních Podmínkách

Poraďte se s expertem